Ik heb deze kwestie al eerder besproken en verwezen naar de machtsovername van Pinochet in 1973 en de moord op de socialist Allende. Een van de vele coups die werd voorbereid en gesteund door de VS. Na de machtsovername kwamen de economen Friedman c.s uit Chicago hun diensten aanbieden om de economie naar hun model uit de grond te trekken. In onderstaand filmpje wordt wordt doel en de gevolgen uitgelegd.

Neoliberalisme

Dit gedachtegoed werd uitgewerkt door Reagan, Thatcher en bij ons in Nederland in de jaren 90 van de vorige eeuw door Balkenende CDA, de VVD en Kok van de PvdA. De participatiesamenleving. “Eerst het zout, dan het zoet” Dat laatste was bedoeld voor de multinationals en het recht om te investeren plus rechtsbescherming door het gebruik van vrijhandelsverdragen: Ceta, TTP, Mercosusr. Het woord vrijhandel is dus misleidend.

Sindsdien hebben alle regeringen van Balkenende en tot nu toe door de VVD de privatisering van de sociale sector doorgevoerd en verklaard: de samenleving als vrijmarkt voor ondernemers.

De afbraak van de sociale advocatuur.

De verkoop van sociale huurwoningen. Doel: privatisering van de woningmarkt, afschaffen huurbescherming. Aantrekken van investeringsmaatschappijen zoals Blackwater (Wikipedia) in Den Haag.

Afbraak van de pensioenen (van collectief naar individueel). Het proces is nog niet helemaal voltooid maar de neoliberalen werken er hard aan. De rente wordt door de Europesche Centrale Bank al jaren laag gehouden tegen de wens in van Klaas Knot onze Nederlandse centrale bankman. Iedere werknemer moet zelf elke maand va zijn/haar inkomen een bedrag overmaken en o pensioenrechten opbouwen. De collectiviteitsprincipe vervalt en daarmee ook de kortingen.

De decentralisatie van de zorg, een succesvolle bezuinigingsoperatie. Segregatie van de zorg: algemeen versus particulier.

De segregatie in het onderwijs tussen publieke, christelijke en private scholen. Vastgesteld is dat er institutioneel kansenongelijkheid bestaat: witte scholen versus scholen van kleur.

Institutioneel rascisme (belastingdienst, woningtoewijzing, banen, onderwijs, enz)

Afbraak van de woningcorporaties (huurdersheffing), woningnood en dus huurverhoging, onbetaalbare woningen voor starters: voorbeeld van de Vrije Markt. Handelsverdragen bieden investeringsvrijheid voor buitenlandse bedrijven zoals hedgefondsen die in de vrije sector de prijzen voor koopwoningen en huurwoningen konden opdrijven. De middeninkomens verdwijnen uit Amsterdam.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt: flexcontracten, verlaging uurlonen, flexibilisering van de arbeidstijden, verlaging van de bijstand.

Verlaging belastingen en overige vrijstellingen voor de hogere inkomens en bedrijven met verwijzing vaar de arbeidsmarkt

Nederland als belastingparadijs (een ideetje van de pvda) en van harte geaccepteerd door de amerikanen!

Steeds meer mensen onder de armoedegrens, 40.00 mensen en steeds meer aangewezen op de voedselbank.

Enorme toename inkomensongelijkheid en weinig woon en inkomensperspectieven voor de jeugd.

Wel klimaatplannen op de tekentafel, maar geen of weinig uitvoering: zie KLM, Windmolens, Biomassa (bossen!), gastransitie (?), fracking (methaan), stikstof, pfas, vervuiling en ziekmakende bedrijven die niet worden aangepakt zoals: Tatasteel. Granietstortingen in plassen en natuurgebied.

En als voorbeeld de totale afwezigheid van sancties tegen bedrijven als Tata Steel als onomstootbaar is aangetoond dat de gezondheid van mensen is aangetast: astma, kanker… De provincie Noord Holland laat het erbij zitten.

Herkenbaar?

Als je als land bij het IMF aanklopt krijg je bovenstaande voorwaarden op je bordje en nog veel meer. Je moet je grenzen openstellen voor buitenlandse investeerders , maar zoals je in Latijns Amerika of Afrika kunt zien, gaat de bevolking er niet op vooruit, integendeel: in Nieuw Zealand bijvoorbeeld leven duizenden mensen in garages of auto omdat ze de huurverhoging niet kunnen betalen. Ander voorbeeld: Amerika waar ook miljoenen mensen zonder inkomen zitten, leven van de voedselbank, leven op straat enz. (zie San Francisco enz. Overal tref je dezelfde tendensen. De mensen die er belang bij hebben treffen elkaar in Davos, Internationale Conferenties van het IFM , de Bilderberg conferenties waar naast Willem Alexander ook Peter Thiel van Paypal in 2019 aanwezig was, de man achter Clearvieuw, en een groot voorstander van de Vrije Markt.

Ik herinner me de man van de VVD bij het koffieapparaat:

“Armoede is een Keuze”

Elon Musk: als wij (amerika) in landen met een democratisch gekozen regering een coup willen plegen, dan plegen we een coup.

Er wordt door de grote bedrijven, rijke en invloedrijke mensen en corrupte politici rekening gehouden met volksopstanden, bendegeweld, en aanhoudende demonstraties. Zij vrezen onafhankelijk onderzoeksjournalistiek, klokkenluiders, charismatisch leiderschap.Om dit alles te voorkomen of in te dammen kijken we naar China: totale controle van de burger, genocide en doodseskaders zoals die van huurlingen zoals Adams, en de Russische Wagnergroup.

Bij delen van de elite en de militairen bestaat de angst dat opstanden en massa demonstraties regeringen omver zullen lopen en is de opmaat naar naar Fascisme te verwachten om de hordes in bedwang te houden. Er zijn veel mensen in de VS die dit zien als de ultieme oplossingen van de huidige verdeeldheid. Daarnaast verdient de tech-industrie miljoenen aan surveillance apparatuur.

Huiswerk voor mijn lezers: zoek de verbanden, herken de logica, en begrijp dat de klimaatverandering niet op de agenda van de Neo-Liberalisten staat. Op het moment dat ceo’s een bijeenkomst organiseren over de klimaatcrisis is het oppassen geblazen. Nederland organiseerde onlangs een klimaatconferentie om te discussieren over de vraag HOE we moeten omgaan met klimaatverandering. De overheid is daarbij initiatiefnemer en vertegenwoordigd. Ideeën en initiatieven worden geïnventariseerd en het kostenplaatje wordt gepresenteerd aan onze overheid cq de EU. Het het effect zal waarschijnlijk pas in 2030-2040 te verwachten zijn.

Huiswerk. Sterkte. Doe mee aan de verkiezingen.

Sterkte.