Dreiging

Dit is de grootste dreiging. De gletsjers in de Andes, Alpen, Dolomieten, Himalaya, Kilimanjaro en de sneeuw in de Rocky Mountains smelten weg. Dat heeft als gevolg een dalend niveau van de meest essentiële rivieren en is een bedreiging voor de voedselvoorziening van miljoenen:

de Nijl, de Maas, de Rijn, de Po, de Ganges, de Indus, Yangtse,  de Mekong, the Yellow River, the Xiiang in China, Aconcagua van de Andes,de Magdalena rivier, de Missouri: deze laatste is afhankelijk van het smeltwater uit de Rocky Mountains. Deze ontwikkeling  leidt tot interne conflicten en mogelijk oorlog. En niet te vergeten: de Eufraat en de Tigris komend uit Turkey vormen een levensader voor Irak. Zowel China als Turkeye en Ethiopie gebruiken hun controle op de waterstromen in hun geopolitieke spel.

Slachtoffers: Pakistan, Kashmir, India, Cambodje, Bangladesh, Vietnam. China bouwt dammen op de top van de Himalaya in de Ganges en Mekong. Als je nog een beetje fantasie hebt weet wat er volgt.

De dam in Ethiopie is een constante bedreiging voor Egypte. De dam die China bouwt in bovenloop van de  Indus is een regelrechte bedreiging voor de landen grenzend aan de Himalaya.

Huiswerk:

En ook nog:Water

Als het ijs op groenland is gesmolten staat Nederland al heel lang onder water. Stijgend zeewater zie je aankomen.

Als het ijs en de gletsjers in het hooggebergte zijn gesmolten dan is het water nivo van de rivieren afkomstig van de bergen zo laag dat ze niet meer te bevaren zijn. En mischien te weinig water om te voldoen aan de vraag voor het bevloeien van water voor akkers, vee en mensen.

Landen die afhankelijk zijn van de besneeuwde hooggebergtes:

  In Azie: India,China,Bangladesh,Cambodja, Vietnam.

Europa: Nederland, Frankrijk, Itallie, Duitsland.

America: de belangrijste rivieren komen uit de Rocky Mountains. Zuid Amerika: het Andes gebergte.

Midden Oosten: Dode Zee, Eufraat  en de Tigris

Afrika: de Nijl, Tanzania meer.

Smeltend grondijs in Siberie zorgt voor instorten van gebouwen en woningen en onklaar maken van wegen. Er kunnen plotseling grote gaten ontstaan. Maw : op termijn wordt Siberië onbewoonbaar ook door de enorme vervuiling door de mijnbouw voor grondstoffen  voor onze elektronica behoefte.

Scheuren in het gesteente van bergenpieken wat door ijs  bij elkaar wordt gehouden zorgt voor lawines en landverschuiving. Voorbeeld: lawine in de Dolomieten: gesteente en ijs.

Kijk op de kaart waar deze rivieren liggen en schat in hoeveel mensen afhankelijk zijn van de rivier en de mate van vervuiling door mijnbouw, afval, afvoer van giftige stoffen van de textiel industrie en/of fracking!!!

De Indus