Onze kans om te overleven bij een opwarming van pakweg 1.5 tot 2 graden voor 2050, zoals wetenschappers hebben vastgesteld, dan moeten we het volgende doen:

-op internationaal nivo komen tot afspraken om de co2 en methaan uitstoot tot het minimum te beperken binnen 10 jaar!! Deze afspraken dienen met ingang van dit jaar tot stand te komen waarbij alle landen medeverantwoordelijk worden voor elkaar.

Denk aan:

-financiele voorwaarden, uitwisseling van kennis en producten, uitwisseling van goederen, voedsel, drinkwater,medicijnen, het delen van oplossingen en elkaar behulpzaam zijn bij investeringen, verhoging van belastingen, investeren in wetenschappelijk onderzoek ter verbetering van voedsel, irrigatie, transport, verdeling van kennis over alle landen inclusief noodzakelijke financiele steun.

Stop rascisme, koloniaal denken, stop genocide, veroordeel kansenongelijkheid,

-direct stoppen met fossiele brandstoffen, stoppen met onderzoek naar en stoppen met het delven van zeldzame metalen op de zeebodem, in Groenland, Siberie (Quote: Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw vindt er in Norilsk intensieve mijnbouw plaats. Naast nikkel worden hier ook onder andere koper, kobalt, platina en steenkool gedolven. De ontginning van deze elementen, in combinatie met maar weinig strenge milieuregels, heeft geleid tot ernstige vervuiling in het gebied.) Amerika, Latijns Amerika middels mijnbouw met groot gevaar voor vervuiling en afbraak van essentiele ecosystemen.

Genoemde metalen waaronder ook Lithium voor batterijen, vormen de basis voor onze huidige welvaart en vormen,gegeven de vraag en schaarste een gevaar voor opstand en oorlog. De concurrentie is snoeihard.

-onderzoek naar effectieve alternatieve energie bronnen met voorbijgaan aan kernergie. (B. Gates!!)

-radicaal verbod van het gebruik van plastic, het afdwingen van recycling van producten,verbod op biomassa als energiebron

-herstel van Amazon, verbod op goudzoeken in Suriname vanwege het gebruik van chemicalienen verwoesting van het cruciale ecosysteem.

-verbod op het gebruik van Monsanto-Bayerprodukten, verbod op genetische manipulatie

-om klimaatmigratie te voorkomen moet wereldwijd gewerkt worden aan het verbeteren van watergebruik en irrigatiesystemen om verwoestende droogteperiodes op te vangen en het levenspeil voor miljoenen acceptabel te houden

-de rivieren van de Andes, Himmalaya, Alpen, de rivieren van Afrika zoals de nijl, voorzien in de levensbehoeften van al diegenen die afhankelijk zijn van het water en de aanwezige voedingsstoffen. De gletsjers smelten weg en er dreigt droogte en hongersnood voor miljoenen en massa emigratie.

Het bundelen van onderzoeksresultaten, het delen van kennis en leervermogen, het verbod op eigenaarschap door middel van patenten, het kopen van invloed door superrijken in internationale instituties is strafbaar te stellen.

Het uitsluiten van speciale bevolkingsgroepen is strafbaar: Rohinga, Oeigoeren, Palestijnen, Inuit, Zigeuners, Aboriginals, Amazone Bewoners, Armeniers, Jezidies, te onderscheiden groepen in Afrika qua cultuur,taal,geschiedenis, enz

Als we als wereldbevolking met behulp van overtuigend, wijs en verstandig leidersschap ervan kunnen overtuigen dat we onze wereld leefbaar houden, dan kunnen we opgelucht ademhalen en alle voorkomende problemen aanpakken.

Zoniet…

Dan krijgen we het verhaal van ieder voor zich en God voor ons allen: China bouwt dammen voor de eigen voedselvoorziening ten koste van de bevolking stroomafwaarts. Net als Ethiopie waar een Dam staat met catastrofale gevolgen voor Egypte.

We zoeken zondebokken voor wat ons is aangedaan, Religieuzen wijzen op het laatste oordeel, aardbevingen en vulkanen zijn een straffe Gods, Fascisme breekt door, oorlogstaal dring door in de talkshows, het miliaire apparaat is opeens allang voorbereid, we zullen vechten voor alles wat we nodig hebben om onze materiele welvaart te behouden ten koste van iedereen die onze belangen bedreigen.

De rijken verdienen miljoenen aan zaad-patenten die ze dwingend willen opleggen aan de arme boeren in India en Afrika, met het verbod om eigen zaad te recyclen. GMO-vlees en kunstgroente en vlees als voedselalternatief voor de wereld. Gates koopt miljoenen hectare land in Amerika en is de grootste sponsor van de WHO en tal van zaad- en pharmabedrijven. Tegenover filantropie staan eigendomsrechten en/of invloed.

Wereldwijde oorlog dreigt om de laatste edele en zeldzame metalen voor energie, vervoer, technologie, drinkwater en AI wereldwijd om die voor het Westen te behouden. Met doel de bekende levensstijl van gefortuneerde mensen op peil te houden: mensen die in bunkers wonen, mensen die zich omringen door huurlingen, mensen die rondtrekkende groepen mensen laten verhongeren of elkaar afslachten, zichzelf verrijkende wapenhandelaars en gifmengers.

Op dit moment worden zeebodems afgeschraapt vanwege de aanwezigheid van grondstoffen die we nodig zouden hebben. Dat is een vernietiging van van elementaire ecosystemen.

Einde van de beschaving zoals we die dachten te kennen?

Wat zijn onze kansen?

Democratische besluitvorming zit in een laatste fase. Er komen steeds meer plutocratieen: beleid bepaald door het bedrijfsleven : militair en privaat. De internationale tegenstellingen nemen toe: over de noord en zuidpool , over groenland over de toegang tot noodzakelijk delfstoffen, over het uitbreiden van invloedsferen zoals China succesvol doet op alle continenten, zoals vroeger Engeland deed, Duitsland, Frankrijk. Nederland enz. Niks nieuws, maar nu een soort laatste stuiptrekking naar de macht.

Rechts drukt op. Alles wat met klimaatverandering samenhangt is Links, Grachtengordel, enz. Fascisme rukt op omdat mensen teleurgesteld zijn in liberale regeringen: meer armoede, geen geld voor onderwijs, zorg, lagere lonen, geen huisvesting, stikstof, graniet in meren, vervuiling van de zee, plastic, enz. Onze leefstijl betekent ons einde.

Wat zijn 0nze Kansen?

We hebben nog 10 jaar om de ergste gevolgen te voorkomen. We zitten tenslotte al midden in de klimaatverandering: een voortschreidend proces en zo herkenbaar!!!