“Van alles wat er gebeurd in de wereld, gebeurd er alleen hier iets.”

En toch gebeurd er van alles.

Op het nieuws wordt melding gemaakt van: De Droogte. Al een aantal jaren achtereen wordt melding gemaakt van lange droge periodes. Het regent niet of nauwelijks en we noteren hoge temperaturen: dit jaar een record: 34 graden. Er wordt teveel water gebruikt, het grondwater daalt, enz. Hoe gaan we er mee om? Er moeten oplossingen komen. Er zijn al eerder plannen gemaakt waaronder bijvoorbeeld het aanleggen van een grondmeer onder de Veluwe. Dat schijn eenvoudig te kunnen. We kunnen de Rijn aftappen en via via het water geleiden naar de Veluwe. Dat plan bestaat al heel lang.

Er wordt geen verband gelegd met klimaatverandering, wel dat er sprake is van hogere temperaturen, en dat we extra zuinig moeten zijn met watergebruik. Het lijkt alsof het alleen Nederland overkomt en we te maken hebben met een lokaal probleem. En natuurlijk zijn er ook andere landen met problemen als droogte, verzakkingen, branden en heftige stormen met wateroverlast. We kijken naar de televisie en denken: gelukkig is het hier niet zo erg. Geen woord over wereldwijde klimaatverandering, geen woord over de in Parijs gemaakte afspraken.

Tja. En dan de Rijn: zolang er gletchers zijn en er sneeuw valt in de Alpen, hebben we we nog ruim toegang tot schoon en bruikbaar water van de Rijn. Maar voor hoelang nog? De ski-pistes worden al een paar jaar opgespoten met kunstsneeuw. Dus waarom delen we die zorg niet, waarom zeggen we niet dat heel Europa last heeft van de droogte, heel Azie, Afrika en dat als we er niets aan doen grote groepen mensen deze kant op komen. En als de Alpen door de opwarming geen sneeuw meer hebben en de Rijn opdroogt, is het niet alleen een Nederlands probleem maar een Europees probleem.

Is dit nu een poging om ons dom te houden, te denken dat we nog alle tijd hebben om voor 2050 een oplossing te bedenken voor de opwarming van de Aarde? We zijn al op weg naar 3, 3,5 % opwarming voor het eind van deze eeuw. Volgens de wetenschappers.

Zouden we nog op de VVD of het CDA stemmen? Ze zitten er al drie regeringstermijnen en schuiven alle problemen en rechterlijke uitspraken voor zich uit. Ze brengen ons naar de rand van de afgrond. Ze sparen de landbouw, luchtvaart, scheepvaart, veeteelt. Er is geen enkele stimulans in regelgeving en wetgeving. Terwijl de dreigende verwoesting van een nu nog leefbare aarde steeds dichterbij komt. Het is niet meer eind van deze eeuw, wetenschappers wijzen al op 2050.

Climate science’s worst case is today’s reality.

Door TIM RADFORD climatenewsnetwork.net

Under the terms of the Paris Agreement, nations accepted commitments to plans to reduce emissions. Researchers have repeatedly warned that such plans as have been announced were not ambitious enough, and not being implemented fast enough.

The US has announced that it will abandon the Paris promise. Other nations have maintained their willingness to act, but have gone on opening coal mines and prospecting for more oil. Zoals: china, suriname, turkije,vs nota bene in Alaska.

They then extended the trends to 2030, and to 2050, with the same outcome. That means that – by the end of the century – the planet could be 3.3°C to 5.4°C warmer than it was at the launch of the Industrial Revolution and the worldwide switch to fossil fuels. In which case, the worst-case scenario would remain on the table as a useful risk assessment tool.

Droogte Australie. 2018