Het is eindelijk zover. Beter laat dan ooit. Even een korte .Om tot president gekozen te worden was het noodzakelijk incidenten te creëren die een bedreiging zouden vormen voor de Turkse staat. Na een aantal aanslagen werd eerst het zuiden van Turkije aangevallen en werden hele gezinnen met vlammenwerpers uitgemoord en wijken waar Koerdische families woonden platgewalst door het leger. Het was een vorm van rugdekking voor wat nog moest komen.

Oorspronkelijk was Mosul het doelwit. Erdogan bood talloze malen aan om Isis aan te vallen. Maar Irak was tegen. Turkije zou op die manier een bruggehoofd hebben en de Koerden definitief uit te schakelen. De dreiging om de watertoevoer naar Irak af te sluiten en hongersnood te creëren is niet uitgevoerd. Ik herinner me het oproer in Basra wegens gebrek aan werk, voedsel en vooral: water!

De YPG is het volgende doel. Isis in Mosul is uitgeschakeld en Mosul is door de Coalitie platgebombardeerd. Los daarvan is de Dam gebouwd op leisteen. Koerdische strijders en de YPG hebben Isis diep in Syrie achtervolgd en in Syrie een door henzelf gecontroleerde strook een vrijstaat opgebouwd met de daar aanwezige olievelden.

Er wonen een paar miljoen gevluchte Syriers in Turkije. Erdogan krijgt geld van Europa om ze daar te houden. Daar wil hij van af. Het plan is nu een strook syrisch grondgebied vrij te maken voor deze syriers en de huidige bewoners, koerdische gezinnen met kinderen te verdrijven voor dit doel.

Wat is echt de bedoeling:

  1. een strook langs de syrisch/turkije grens vrij maken van alle koerdische gezinnen en YPG strijders, een militaire organisatie die strijd voor de belangen van de koerden.
  2. oprukken naar het zuiden om de door isis gebruikte olievelden onder beheer te nemen (turkije heeft zelf behalve water geen eigen grondstoffen). Vroeger kochten ze olie van Isis.
  3. oprukken naar Mosul wat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk en dus door Turkije als eigendom wordt beschouwd.
  4. totale uitschakeling van de YPG en koerdische milities.

Wat we verwachten is een coalitie tussen de troepen van Assad en de Koerdisch milities in ruil voor een Koerdisch autonoom gebied met zelf bestuur. Assad is niet van plan Erdogan toe te staan delen van Syrie te veroveren. De SDF zal met de Koerden optrekken. De legers van Erdogan zullen een bloedbad aanrichten door bombardementen en een grond offensief, wat neerkomt op genocide onder de bevolking. De syriers die nu in Turkije zitten vormen een gemengde goep politieke en economische vluchtelingen. Idlib is verwoest en ik geloof niet dat Erdogan deze mensen in zijn veroverde gebied wil hebben. Assad vangt de politieke vluchteling op aan de grens en dat betekend vermoedelijk gevangenschap en executie. Zoals ze dat in Libanon dus ook doen.

Vraag1: wat doet de Nato? Een voor allen, allen voor een? Gaan wij onze jongens naar het front sturen om een alleenheerser en moordenaar te steunen?

Vraag 2: wat doet Rusland? Rusland steunt Syrie. De Russische bouwbedrijven wachten op een contract voor de wederopbouw van Syrie. Of kijkt Rusland weg? Erdogan is langs geweest en vermoedelijk om steun gevraagd in ruil voor de aankoop van nog meer wapentuig en vliegtuigen.

Vraag 3: de ondernemer-president Trump heeft gezegd dat hij de hele economie van Turkije onderuit haalt als hij de koerden een haar krengt. Grootspraak?

Ik huil om een al jaren durende ontwrichting van het leven van gewone mensen, vrouwen, mannen en kinderen: al drie generaties zijn getraumatiseerd voor de rest van hun leven. Het houd nooit op.