Een buurjongetje kwam jaren geleden bij ons met onze zoon spelen. Aan het eind van de middag was het tijd om weer naar huis te gaan. Ze hadden de hele tijd met lego en autootjes gespeeld. We vroegen of hij iets had willen meenemen. Hij zei van niet en hield gelijktijdig zijn hand op zijn broekzak. Maak die eens leeg, vroegen we. Hij zette het autootje op tafel. We zeiden: je mag altijd komen spelen maar als je iets mee neemt hebben we straks niets meer om mee te spelen. Je mag toch niet zomaar iets mee nemen. Ja hoor, zei hij, dat mag wel. Waarom dat dan, vroegen we. Jullie zijn ongelovigen en dan mag dat.

We hebben hem niet meer gezien.

Hij had waarschijnlijk op de zondagsschool gezeten. Het pand schuin tegenover ons werd elke zondag druk bezocht door kinderen. Ze werden opgevangen door een vriendelijke man en het was duidelijk: er werd lesgegeven. Zoals we vroeger kathechismus les kregen in de St.Willibrordus Kerk aan de Amstel. De katholieken hadden het enige ware geloof en waren voorbestemd. Ik wist toen nog niet dat er zoveel concurrentie was.

Het werd niet aanbevolen om met anders denkende kinderen te spelen of om naar een openbare school te gaan. De verwachting was dat we naar een katholieke school gingen en later veel kinderen zouden krijgen om een beetje het evenwicht te behouden. Liefst een meerderheid zodat de KVP een minister president kon leveren.

Om nu te horen dat niet alleen diefstal, liegen maar ook de aanbeveling een moord te plegen onderdeel is van het lesmateriaal voor minderjarigen geeft te denken. Door getalsmatig met een geboortegolf meer stemmen te winnen en zo de democratie af te schaffen, hebben we begin jaren dertig in de vorige eeuw ook al eens zien gebeuren.

Voor een dictatuur heb je een leger nodig, als je uitbreidingsplannen heb nog veel meer dan dat. In de aanloop naar dat moment stuur je de vrouwen naar huis om zoveel mogelijk kinderen, vooral jongens te baren.

Erdogan deed dat. China ging van een kind-politiek naar 2 kind-politiek. Van Putin weet ik het niet, maar die heeft genoeg werklozen. Trump weer wel sinds een aantal staten strenge abortus-wetten hebben vastgesteld. Dat zijn toch signalen dat het leger moet worden aangevuld. Anti LGTB- campagnes zou je ook een beetje in dit licht kunnen zien. Er zijn dus mensen die zich voorbereiden op een flinke oorlog: dan heb je echte mannen nodig.