Amazone staat in Brand! Er zijn al veel bewoners vermoord. Natuurlijk weten we allemaal dat het Amazone gebied rechtens toebehoord aan de huidige bewoners. Die rechten zijn vastgelegd.

De fascist Bolsonaro kondigde voor zijn verkiezing aan dat hij de inwoners zou vermoorden en zou toestaan dat het Amazonewoud omvergetrokken zou worden ten gunste van landbouw en veeteelt. Daar schrokken we toch een beetje van en we hoopten dat Lula zou worden gekozen. Corrupte en omgekochte rechters zorgden ervoor dat Lula werd verdacht van omkoperij enz en deze verdween voor de rest van zijn leven achter de tralies. Hij zou de verkiezingen hebben gewonnen. Bolsonaro was al parlementslid tijdens de militaire dictatuur in Brazilie en heeft zijn gedachtengoed kunnen vervolmaken.

Er is een onlosmakelijk verband tussen de Amazone en het zogenaamde vrijhandels verdrag met Europa en Mercosur waarvan Brazilie lid is. De Europese Commissie die jarenlang schijnt te hebben onderhandeld met de Mercosur landen, moeten weet hebben van de standpunten van Bolsonaro en hebben mogelijk hooguit geroepen dat het verbranden van de Amazone niet mag en dat ze ook geen hormoon geinjecteerde koeienvlees mochten importeren naar Europa. Ik hoor niets meer van dat verdrag. Volgens mij moet het nog worden goedgekeurd door de lidstaten.

In dat geval eis ik van de Nederlandse regering dat ze geen handtekening zetten onder dat verdrag als het Amazone gebied niet wordt omgeploegd door landbouwgrond, mijnbouw en veeteelt. Het mag dan prettig lijken dat we goedkoop ingevroren hormoonvlees krijgen, het voorbestaan van de mensheid lijkt mij belangrijker. De afgrond komt sneller dichterbij. Als het toch allemaal doorgaat is de Europeesche Commissie mede verantwoordelijk voor de versnelde opwarming van de aarde met alle gevolgen van dien. Dat geldt ook voor de VVD en het CDA. En als Trump Bolsonaro feliciteerdt met zijn verkiezing, mogen we het ergste vrezen.

Waarvan akte.

Mercosur: wikipedia Brand Amazone: Volkskrant

Amazone in Brand -acryl op papier peter van velzen juli 19