Ik lees dat er bosbranden zijn op de Poolcirkel: Alaska, Siberie. Al weken lang. Ze zijn bezig met blussen. Eindelijk. De Russen wilden er eerst niet aan. Een gigantisch gebied, oncontroleerbaar, te duur. Te weinig mensen.

Nu wil het geval dat we te maken hebben met permafrost, eeuwenlang samengeperste bodem bedekt met een ijslaag die het methaan tegenhield.

Methaan is een gas en zeer brandbaar. Al een tijdje was er sprake van dooi van het permafrost en kwam er methaan vrij en dit gas draagt bij aan de opwarming van de aarde en dus aan de verdere dooi van permafrost en dus..nog meer Methaan. Daar was al niets aan te doen.

In Amerika aan het begin van het fracking avontuur, lieten boeren zien dat op hun land vlammen uit de grond kwamen: methaan. Dus als er permanent sprake is van vrijkomend brandbaar gas, dan hebben we in de Noord Pool Cirkel te maken met een brandbom.

Een normale bosbrand laat de grond ongemoeid dwz je ziet zwart geblakerde grond. Als methaan in de fik gaat, dan staat niet alleen al het groen in lichterlaaie maar het permafrost (samengeperste resten hout, gebladerte, botten enz: eeuwenoud materiaal), staat ook in brand en die brand kan heel lang duren. Die brand graaft zich als het ware in. Het wordt een kuil.

En dan ook nog het gevolg: de rookontwikkeling over de hele linie van de Poolcirkel bedekt geleidelijk aan Antartica en dit gebied warmt op en het ijs smelt sneller dan voorspeld. Ijs weerkaatst de zon, bewolking houdt de zon tegen: antartica warmt nog meer op.

We moeten er rekening mee houden dat de twee graden doelstelling van het klimaatakkoord uiteindelijk 4/5 graden wordt en eerder dan verwacht 2050.

Bron: Paul Beckwitt ( voorzover ik het allemaal goed heb begrepen.)