Europa en Mercosur

Europa heeft zojuist een Free Trade Act gesloten met Mercosur een economische belangengroep van een cluster van Latijns Amerikaanse Landen: Argentinie, Paraguay, Uruguay en Brazilie.
Ik heb dit niet zien aankomen, terwijl ze al 20 jaar bezig zijn om dat verdrag te sluiten.
De grootste belangengroep is de Agro-business. En dat is een probleem.
De FTA moet nog geratificeerd worden en kan dus nog sneuvelen.

Dat hoop ik.

Het probleem: president Bolsanaro heeft aangekondigd het Regenwoud open te stellen voor de agro-business: veeteelt, koffie,suiker, mining enz, enz.
De dollartekens glinsteren.

Probleem twee: het amazonegebied is essentieel voor het behoud van een bescheiden klimaatverandering, wat al erg genoeg is, voor wie het allemaal bijhoud.

Probleem drie: het amazonegebied wordt bewoond door tal van volkeren, al eeuwen lang. Nu zijn ze een sta in de weg. De president gaat ze verwijderen, desnoods vermoorden, nee, misschien laten vermoorden door privelegers van de Agro-industrie. Zoals hij zelf zegt: nutteloos volk.

Probleem vier: het amazonegebied gaat plat, wordt vergiftigd, vervuild, verbrand.

Probleem vijf: de voedselproducten die worden aangevoerd uit de vier landen in het contract zijn geproduceerd onder minder strenge milieueisen en met massief gebruik van pesticiden die hier verboden zijn.

Aanbevelingen: het onderwerp klimaat kan bij de vuilnisbelt als de FTP wordt geratificeerd door de Eurpese Unie, het Parlement, de lidstaten.
De toekomst van de mensheid staat op het spel,niet meer, niet minder.

Ook de nederlandse regering wordt dan opslag onbetrouwbaar en moet worden aangeklaagd voor ondermijning van het klimaatakkoord, het stilzwijgend accepteren van het verdrag zonder het parlement in te lichten.

Bron: NOS, Wikipedia.

Illustraties: peter van velzen
Krijt,60-80, papier, juni 2019: De rechten van de inheemse volken zijn vastgelegd.
Acryl, 60-80,papier,juni2019 : Brand Amazone?