De NSO-group heeft het programma Pagasus ontwikkeld. Het is een softwareprogramma om personen af te luisteren , contacten te verzamelen, de gebruiker te lokaliseren, berichten te lezen, wachtwoorden te verzamelen, enz
Het programma wordt verkocht aan inlichtingendiensten wereldwijd en bij voorkeur, valt op, aan dictators of “would be” dictators.
Met dit programma worden tegenstanders, critici, journalisten, kunstenaars, activisten opgespoord.
Deze mensen verdwijnen in de gevangenis of worden zoals Khashoggi vermoord.
We weten niet welke inlichtingendiensten het programma hebben gekocht. Maar het is natuurlijk erg verleidelijk.

Eigendom van Francisco Partners, een amerikaanse consortium. Het is zeer wel aannemelijk dat de militaire en civiele inlichtingendiensten het programma gebruiken. De kritische vrouwen in Saudi Arabië zijn onmiddellijk opgepakt na het bekend maken van de rij-vrijheid van vrouwen. Pegagsus is ook gebruikt om Kashoggi te volgen, af te luisteren en te lokaliseren.
De huidige Israëlische regering gebruikt het programma uiteraard ook.

FP verkoopt NSO aan Novalpina Capital en de oprichters voor 1 biljoen dollar. Hierbij aangetekent dat de firm voor 650.000 dollar 10 telefoontjes zal kunnen hacken. Er vanuit gaand dat wereldwijd spanningen zullen toenemen tussen staten en bevolkingsgroepen onderling, zullen de aanvragen voor onderzoek of de aankoop van software giganties toenemen.

Bronnen:
Wikipedia
Haaretz

14 mei 2019