De Clean Water Act van Obama is verzwakt onder druk van de sterke lobby van het bedrijfsleven.
Vroeger hadden mensen van de EPA de nodige kennis om controles uit te voeren op en onderzoek te doen naar vervuild water,grondwater en drinkwater. Er waren strikte regel voor het lozen van afvalwater (fracking bijvoorbeeld)
Groot voorbeeld is Flint waar na jaren uiteindelijk is aangetoond waarom kinderen leiden aan loodvergiftiging.
De vervuiler is gevonden en aangeklaagd, net als de Gouverneur die altijd heeft geroepen dat er niets aan de hand is.
Die laatste heeft nu een baan als lobby-agent voor de grote bedrijven.

Nu is de Clean water Act uitgehold door de Trump administratie en heeft het bedrijfsleven , denk aan mijnen en oliemaatschappijen, vrijheid van handelen en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de vervuiling van het waternet in Amerika.

Groot probleem: opslag van toxic water vindt in in aantal staten plaats in grote open basins. Bij de laatste Huricane met grote overstromingen zijn deze basins volgelopen en overstroomd waardoor de bevolking grote risico’s loopt.
Ook zijn de oliemaatschappijen niet meer aansprakelijk als pijpleidingen gaan lekken en het drinkwater bevuilen. En dat is nu juist de angst van veel mensen die hebben gestreden tegen de Dakota Pipeline.

Vroeger was de EPA bedoeld om de burgers te beschermen tegen kapitalistische uitwassen zoals het voorkomen van het dumpen van afvalstoffen in rivieren. Maar de EPA wordt nu gerund door mensen die uitvoerders zijn van regeringsbesluiten en de controlefunctie hebben moeten schrappen.

Waarvan acte
dec 2018