De migratieproblemen voor Europa zijn bekend. We hebben te maken met oorlogs- en politieke vluchtelingen. Maar ook mensen die geen bestaansmogelijkheden meer hebben en werk en inkomen zoeken voor hun gezin en of familie in Europa.
Veel van hen zijn voormalige vissers.
De zeeën rondom Afrika zijn verkocht aan buitenlandse mogenheden en mogelijk hebben de president c.s er nog wat aan overgehouden. Dat weten we niet.
Het afgelopen jaar zijn er bezoekers langs geweest. Netanjanu van Israel, Erdogan van Turkije, Modi van India, Europese Unie, Noorwegen en misschien ook Nederland.
Zij hebben een visvergunning gekregen en trekken met grote trawlers de visgronden leeg waar de plaatselijke vissers van leven en eten.
China bouwt met eigen geld en arbeid, een stuwdam in Ethiopie. Voor de aangekochte landbouwgronden. Ten koste van de Oromo-mensen.
Het vruchtbare slib van de nijl zakt weg in het grote meer van de dam en bereikt Egypte niet. Minder voedselopbrengst voorbij de dam, meer mensen, meer migratie naar de grote steden. Meer migratie naar Europa. Lage stan van de Nijl, weinig bevloeiing, droogte, hogere voedselprijzen.
Wordt vervolgd.