Het aantal daklozen in NZ: 40.000. Er is geen huurbescherming zoals in Nederland. Veel mensen wonen in auto’s en/of garages. Ook hier zijn de huurprijzen gestegen. Niet de inkomsten.

We halen de klimaatdoelen niet. Het idee was om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 %. Het wordt nu 3% bij ongewijzigd beleid. Dat is onheil.

De branden in Australie gaan door. Het aantal brandpunten zijn gestegen en liggen rondom. Behalve de grote woestijn in het midden met de verschroeiende hitte, zijn dus vooral de kusstreken de klos. Oogsten zijn vernield, inclusief honderden huizen. Sydney werd bedreigd maar hoever he is gekomen weet ik niet. Wel is de rook een bedreiging voor de gezondheid. Mensen zijn woedend op de regering.

Shell heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw onderzoek gedaan naar de gevolgen van de fossiele industrie voor het klimaat. Uit dit onderzoek bleek dat voortgaan met deze industrie fatale gevolgen zou hebben voor de toekomst van d aarde. De directie concludeerde dat alternatieven moesten worden gezocht. De opvolgers van deze directie besloten gewoon door te gaan en de onderzoeksresultaten te negeren.

Miljoenen Oezbeken zijn geinterneerd in wat de chinezen opvoedingskampen noemen. Wij noemen het Concentratiekampen. Oezbekistan is een oefentuin van een totalitaire surveillance staat waar alles en iedereen onder controle wordt gehouden.

Griekenland heeft een samenwerkinsovereenkomst met China getekend waarbij Piraeus wordt omgebouwd tot een Hub voor de opvang en vervoer van de olie. Misschien komt er ook een raffinaderij. Misschien wordt de middelandse zee vervuild.

Tjechie heeft ook een overeenkomst met China getekend voor de verbetering van de infrastructuur: silk roads.

Frankopan die het boek heeft geschreven met de titel ” de Silk Roads “geeft aan dat de tegenstellingen in het westen zullen groeien en dat het steeds moeilijker wordt om noodzakelijke besluiten te nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Tegengestelde belangen maakt besluitvorming onmogelijk. Ook is er geen Europees antwoord op de toenemende economische en politieke invloed van China. Landen als Polen, Tjechie, Hongarije, Bulgarije, Roemenie bv onderhouden vriendschappelijke banden met Poetin en knipogen naar China. Deze ontwikkelingen of het gebrek aan ontwikkeling ondermijn de democratie en zal leiden tot technocratiese regering, ook wel corporate state genoemd.

Ik moet nog even vermelden dat Desi Bouterse te gast is in China en je raad het nooit: financiele steun en know how is toegezegd aan Suriname voor infrastructurele projecten met name landbouw technologie. Ook worden opleidingen aangeboden voor Surinaamse whizzkids in China. Dat betekent dat tzt de chinezen een belangrijke rol zullen vervullen in de politieke besluitvorming. Voor wat, hoort wat. Bouterse verkoopt suriname.

Overigens hij is net 20 minuten geleden tot 20 jaar celstraf veroordeeld voor de december moorden. Benieuwd naar de reacties.

Update: 29-11-19

Davos Bunda: ochtend training: handschoen gooien en vangen.