Gisteren kwam bij DWDW een meneer langs die in China een batterij-fabriek gaat bouwen. Onze premier was enthousiast. Mooie contracten, miljarden-investeringen, een treinverbinding met Rotterdam. Wie had dat gedacht.
Eerst zou het projekt in Twente worden ontwikkeld en dat zou tenminste nog werkgelegenheid hebben opgeleverd. Helaas.

China-first wil rond 2025 alles ge-electrificeerd hebben, vooral de meest vervuilende sectoren zoals verkeer, fabrieken, vrachtschepen, militaire apparatuur. Ik verzin maar wat.

China-first wil koploper worden in de productie van batterijen en heeft daarvoor veel Lithium nodig. Australie is nu nog koploper, gevolgd door Chili. China staat op de 2e plaats.
Nu hebben ze net de Lithium-producent in Chili opgekocht. Deze heeft net de productie verhoogd met het oog op de snelle vraag naar Lithium-batterijen voor electrische auto’s.
Dus die meneer heeft het aanbod gekregen om een fabriek te bouwen voor de ontwikkeling en verbetering van Lithium Batterijen.
Vraag: gaan de chinezen dan niet profiteren van “onze” ingebrachte kennis?
Welnee.
China staat met de aankoop van het Chileense bedrijf op de tweede plaats op de wereld rangorde.
Maar China wil ook het Lithium wat wordt geproduceerd in Afrika.
Dat gaat als volgt, zowel in Afrika als in Latijns Ameika.
Landen in Financiele Nood of simpelweg behoefte aan geld. Kunnen bij bij Chinese geldschieters leningen krijgen, inclusief een bijdrage aan de bestuurder als daar behoefte voor is. Ze kunnen ook voor je onderzoeken of je een Dam wilt hebben of een moderne verkeersweg van en naar het vliegveld of een woningproject in de buurt van de hoofdstad voor de middenklasse.
Mocht je het geleende geld niet kunnen aflossen dan is het mogelijk om bepaalde activiteiten over te dragen, bijvoorbeeld een mijn of landbouwgrond om de toekomstige bevolking in China te voeden.
Een moderne vorm van kolonisatie die terug te vonden is in bv Colombia, Ethiopie.

Laatste nieuws: de coup in Bolivia onder leiding van Amerika, waarbij Morales werd afgezet, draaide op de lithium-mijn op de hoogvlakte. De concurrentie was groot waaronder china. China kocht een meederheidsbelang  in  lithium mijn in Chili. Uiteraard na dreigementen gericht aan de chileense regering.

“One Chinese company now controls most of the metal needed to make the world’s  advanced batteries.” Qz.com